η κυθνος

Η Κύθνος ανήκει στις Δυτικές Κυκλάδες και μαζί με την Τζια, είναι τα πιο κοντινά νησιά των Κυκλάδων στην Αθήνα.
Έχει έκταση περί τα 100.087τ.χλμ και περιβάλλεται από 100χλμ δαντελωτής ακτογραμμής με αμέτρητους ορμίσκους και κόλπους που ακόμα και τον Αύγουστο μπορεί να βρεθείς να κολυμπάς μόνος στα διάφανα νερά της. Το κοντινότερο λιμάνι είναι του Λαυρίου από το οποίο απέχει 1 ώρα και 30 λεπτά ενώ καράβια αναχωρούν και από τον Πειραιά όπου το ταξίδι διαρκεί περί τις 3 ώρες και 20 λεπτά.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε: www.openseas.gr and www.viva.gr

Η Κύθνος είναι από τα λίγα νησιά που διατηρούν ακόμα το χρώμα τους ενώ δεν έχει τυχαία ονομαστεί το ‘ακατέργαστο διαμάντι’ των Κυκλάδων. Οι παραλίες της είναι ανέπαφες, η τουριστική ανάπτυξη ήπια και οι οικισμοί της φέρουν ακόμα την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Στην Κύθνο συναντά κανείς περιποιημένες αυλές, φρεσκοασβεστωμένα σοκάκια και κατοίκους που ζουν ακόμα από τις παραδόσεις τους, την αγροτική ζωή και τη θάλασσα.


προτεινομενες εκδρομες

ΧΩΡΙΑ & ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Οι δύο κύριοι οικισμοί του νησιού είναι η Χώρα (ή Μεσσαριά) και η Δρυοπίδα που απέχουν από το λιμάνι του Μέριχα 6 και 8 χλμ αντίστοιχα. Πρόκειται για γραφικά χωριά με παραδοσιακά χαμηλά κτίσματα, ζωηρές πλατείες, όμορφα ταβερνάκια με ντόπια προϊόντα και σπεσιαλιτέ.
Το βασικό λιμάνι του νησιού είναι ο Μέριχας ενώ υπάρχει και το λιμάνι των Λουτρών για σκάφη αναψυχής. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν κι άλλοι παραθαλάσσιοι οικισμοί όπως αυτοί των Αγ. Νικόλα, Άη Δημήτρη, Αγίου Στεφάνου και Φλαμπουριών.

Το highlight της Κύθνου είναι σαφώς οι παρθένες παραλίες της με τον πλούσιο βυθό τους και τα κρυστάλλινα νερά. Οι περισσότερες είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο αν και σε αρκετές η πρόσβαση γίνεται μόνο δια θαλάσσης ή με 4χ4. Η διάσημη διπλή παραλία της Κολώνας είναι επισκέψιμη με λάτζες που αναχωρούν από το λιμάνι του Μέριχα ενώ ξεχωρίζουμε και τις πανέμορφες παραλίες των Σκύλου, Σιμουσί, Αη Σώστη, Ποτάμια, Γαϊδουρόμαντρα, Νάουσα.

ιαματικες πηγες!

Η Κύθνος είναι το μοναδικό νησί στις Κυκλάδες με ζεστές ιαματικές πηγές από όπου έχει πάρει και τη δεύτερη ονομασία της ‘Θερμιά’.

Πρόκειται για δύο θερμές πηγές οι οποίες βρίσκονται στην παραλία των Λουτρών. Η πρώτη, των Αγίων Αναργύρων, με θερμοκρασία 38 βαθμών Κελσίου, είναι αλατούχα και η δεύτερη, η επονομαζόμενη πηγή του Κάκαβου, βρίσκεται σε απόσταση 50 μ. από την πρώτη, περιέχει ιωδιούχο, βρωμιούχο και χλωριούχο νάτριο και η θερμοκρασία φτάνει τους 52 βαθμούς Κελσίου. Οι πηγές είναι επισκέψιμες ενώ υπάρχει κέντρο υδροθεραπείας που είναι ανοιχτό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με 8 μπάνια λουτροθεραπείας. Έχει αποδειχθεί ότι τα νερά των πηγών ενδείκνυνται για τη θεραπεία ρευματικών, αρθριτικών, ισχυαλγίες και άλλες παθήσεις.

περισσοτερα

παραδοσιακες γευσεις!

Στην Κύθνο αξίζει γευτείτε το θυμαρίσιο μέλι που βρίθει στο νησί και έχει βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς, τα ντόπια κρέατα, την κάπαρη αλλά και το φρέσκο ψάρι που θα βρείτε στις παραθαλάσσιες ταβέρνες του Μέριχα και των Λουτρών ή πρωί πρωί στους ψαράδες του Μέριχα.

Από τοπικές σπεσιαλιτέ μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα ‘σφουγγάτα’ φτιαγμένα με ντόπιο τυρί, τις τοπικές πίτες σε σχήμα αστεριού (γλυκές και αλμυρές) και τα ‘πιταρό’ που είναι η ‘Θερμιώτικη’ τυρόπιτα ή σε vegetarian έκδοση το ‘κολόπι’ με γέμιση σπανάκι.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΘΝΟ